Avukat Enes Sencer:  Denetimli Serbestlikteİkinci Tekerrür Nedir? Denetimli Serbestliği Nasıl Etkiler?

Avukat Enes Sencer:  Denetimli Serbestlikteİkinci Tekerrür Nedir? Denetimli Serbestliği Nasıl Etkiler?

ABONE OL
10 Şubat 2025 21:57
Avukat Enes Sencer:  Denetimli Serbestlikteİkinci Tekerrür Nedir? Denetimli Serbestliği Nasıl Etkiler?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Denetimli serbestlik, hükümlünün cezasını cezaevinde geçirmeden toplum içinde infaz etmesine olanak tanıyan bir sistemdir. Ancak bu sistemin kendine özgü şartları ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Avukat Enes Sencer, denetimli serbestlik sürecinde yaşanan ihlaller ve ikinci tekerrür durumunun hükümlünün geleceğini derinden etkileyebileceğini belirtiyor. Sencer, “Denetimli serbestlik yükümlülüklerine uymak ve olası sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak büyük önem taşımaktadır” dedi.

Denetimli Serbestliğin Yasal Dayanakları

Denetimli serbestlik müessesesinin temel şartları, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun (İnfaz Kanunu) m.105/A‘da düzenlenmiştir. Ayrıca, İnfaz Kanunu Geçici m.6 ve Geçici m.10 hükümlerinde de denetimli serbestlik süreleri ile ilgili geçici düzenlemelere yer verilmiştir. Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği m.77 ila 88‘de ise denetimli serbestlikle ilgili ayrıntılı hükümler bulunmaktadır.

Denetimli Serbestlik Kararının Geri Alınması

Denetimli serbestlik kararının geri alınmasını gerektiren sebepler, İnfaz Kanunu m.105/A’nın 6. fıkrası‘nda belirtilmiştir. Buna göre, hükümlünün ceza infaz kurumundan ayrıldıktan sonra beş gün içerisinde denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat etmemesi, yükümlülüklere uymamakta ısrar etmesi veya ceza infaz kurumuna dönmek istemesi halinde, denetimli serbestlik kararı kaldırılır ve hükümlü koşullu salıverilme tarihine kadar cezasını açık ceza infaz kurumunda infaz eder.

İhlal Durumunda Ne Yapılmalı?

Av. Enes Sencer, denetimli serbestlik ihlali yapılması durumunda durumu detaylarıyla belgelendirerek infaz hakimliğine ve ağır cezaya itiraz etmek gerektiğini belirtiyor. Sencer, “Ret kararı kesinleşirse denetimin geri kalanı açık cezaevinde infaz edilir. Karara uyularak cezaevine teslim olunmazsa hükümlünün kaçması cezası verilir” dedi.

İkinci Tekerrür ve Sonuçları

Özellikle 1. tekerrür cezanın denetimli serbestlik ihlali durumunda teslim olunmazsa alınacak ceza 2. tekerrür olur. Av. Enes Sencer, “Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayalım. Çifte mağduriyet oluşmasın” uyarısında bulundu.

Yeniden Denetimli Serbestlik Mümkün mü?

Hükümlü bir veya birden fazla cezasını infaz etmekte iken sonradan başka bir ilamı kesinleştiğinde, İnfaz Kanunu m.99 uyarınca yeniden toplama kararı verilir. Eğer hükümlü önceki infazı kapsamında denetimli serbestlikle dışarıda ise, toplama kararından sonra ceza infaz kurumunda infazı gereken süre yeniden hesaplanır ve denetimli serbestlik kararı kaldırılır.

Tekerrürden Kurtulmak Mümkün mü?

Av. Enes Sencer, tekerrürden kurtulmak için infaz şart olduğunu belirtiyor. “5 yıl ve altı cezaların infazından itibaren 3 yıl, 5 yıl üstü cezaların infazından itibaren 5 yıl geçtikten sonra yeni işlenen suç tekerrür olmaz. İnfaz olmazsa 10 yıl geçse de tekerrür olur” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.